Salamandry gastronomiczne znajdują zastosowanie zarówno w dużych lokalach gastronomicznych, jak i niewielkich restauracjach. Uniwersalne wykorzystanie, w połączeniu z niezawodnym działaniem sprawiają, że urządzenia tego typu cieszą się dużą popularnością. Salamandry błyskawicznie rozmrażają dania lub produkty wyciągnięte prosto z zamrażarki. Służą również do grillowania, a także pieczenia i opiekania. Wykorzystuje się je do błyskawicznego przygotowywania hamburgerów, frytek, zapiekanek i innych dań typu fast food.
Salamandry gastronomiczne – podstawowe cechy
Profesjonalne urządzenia gastronomiczne, a dokładniej ich obudowy, są przeważnie wykonane ze stali nierdzewnej. Ponadto cała konstrukcja została zaprojektowana w taki sposób, aby łatwo zachować higienę oraz szybko usuwać powstałe zabrudzenia. Wysoka moc całkowita sprawia, że osiągnięcie temperatury powyżej 200 ℃ zajmuje około 10 sekund. Jest to niezwykle ważne w restauracjach, w których przygotowuje się dużą liczbę posiłków w krótkim czasie. Co jeszcze warto wiedzieć o salamandrach gastronomicznych?
- Za płynną regulację temperatury odpowiada termostat. W momencie gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, sygnalizuję to diodą.
- Wszystkie profesjonalne urządzenia gastronomiczne są wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia, chroniące sprzęt przed uszkodzeniem. Salamander elektryczny ma przeważnie wbudowany bezpiecznik, którego głównym zadaniem jest niedoprowadzenie do przegrzania się urządzenia.
- Z kolei ruszt jest często wykonany z odpornej stali chromowanej, dzięki czemu jego czyszczenie nie stanowi żadnego problemu.
Wybrane modele oferują płynną regulację górnej części, dzięki czemu można poddawać obróbce termicznej potrawy charakteryzujące się różną wielkością.
Dodatkowe funkcjonalności urządzeń
Na rynku dostępne są również salamandry gastronomiczne wyróżniające się dodatkowymi funkcjonalnościami. Na szczególną uwagę zasługują modele wyposażone w dwie strefy grzewcze. W praktyce oznacza to, że sprzęt może jednocześnie podgrzewać dwie potrawy w różny sposób. Każdą z dwóch stref można indywidualnie regulować.
- Niektóre salamandry grzewcze mają wbudowany cyfrowy ekran, na którym są wyświetlane wszystkie najważniejsze parametry pracy urządzenia.
- Po zakończeniu działania, sprzęt może wydawać sygnał dźwiękowy. Niektóre modele mają także wbudowany timer z możliwością zapamiętania ostatniego czasu pracy.
- Na szczególną uwagę zasługuje również funkcja HOLD. Dzięki niej, można utrzymać temperaturę dania w przedziale od 40°C – 70°C. Jest to szczególnie przydatne w przypadku zup i innych potraw, które będa serwowane w późniejszym czasie.
- Opisywane urządzenie można zamontować na ścianie. W takim przypadku jest niezbędna odpowiednia konsola lub uchwyt, który często znajduje się już w zestawie. W zależności od konkretnego modelu, salamandry ważą od kilkunastu do nawet ponad 80 kg. Trzeba to wziąć pod uwagę, planując ulokowanie urządzenia tego typu.
- Nowoczesne salamandry gastronomiczne charakteryzują się umiarkowanym zapotrzebowaniem na energię elektryczną. Ponadto w trakcie pracy emitują niewielką ilość ciepła, dzięki czemu znacząco podnoszą komfort pracy w kuchni.
- Podstawowe salamandry gastronomiczne są zasilane ze standardowego gniazdka 230 V. Z kolei bardziej wydajne urządzenia wymagają do pracy napięcia 400 V.
Elementy grzewcze wybranych urządzeń są dodatkowo zabezpieczone szkłem dyfuzyjnym. Choć opisywane sprzęty charakteryzują się kompaktowymi rozmiarami, to warto przygotować dla nich odpowiednio dużą powierzchnię roboczą, zapewniającą łatwy dostęp.
Artykuł partnerski.