Słodkości z dodatkiem alkoholu

Dobrej jakości trunki zawsze są mile widziane w kuchni, bo za ich pomocą można stworzyć rozmaite potrawy, które będą zachwycać unikalnymi walorami smakowo-zapachowymi. Mogłoby się wydawać, że każdy alkohol smakuje podobnie, ale prawda jest zupełnie inna, dlatego warto eksperymentować, nawet jeśli nie ma się jakichś wybitnych zdolności kulinarnych. Do dyspozycji jest między innymi wódka, piwo, wino, cydr, whisky, rum, gin, wermut i wiele więcej.

Jabłka + whisky = wyborny jabłecznik

Mówi się, że alkohol świetnie pasuje do potraw wytrawnych, ale jest mile widzianym dodatkiem również w deserach. Jako że polskie jabłka smakują najlepiej, warto zrobić z nich jabłecznik, wzmagając jego smak o whisky. Takie połączenie zachwyci praktycznie każdego. Ciasto będzie niezwykle aromatyczne i obłędne w smaku.

Składniki:

• Do przygotowania ciasta potrzebne będzie 250 g mąki, 130 g masła, 100 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, żółtko.
• Nadzienie powstanie z kilograma jabłek, trzech łyżek miodu, niecałej połowy szklanki whisky, połowy szklanki rodzynek.
• Ciasto zostanie udekorowane smaczną kruszonką zrobioną z 80 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki pszennej, łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Zacząć należy od przygotowania nadzienia, czyli starcia jabłek, dodania do nich miodu i podsmażenia całości na patelni. Tak przygotowane nadzienie należy polać whisky i podpalić go, a po jego zagaśnięciu można dodać rodzynki i wymieszać wszystko.

Przed przystąpieniem do robienia ciasta należy schłodzić wszystkie składniki. Łączy się je ze sobą, po czym zagniata ciasto i owija je w folię spożywczą, następnie wstawia na pół godziny do zamrażalnika. Po upływie tego czasu ciasto trzeba zetrzeć na tarce, po czym rozprowadzić na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec pozostaje wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut do podpieczenia.

Przygotowanie kruszonki jest banalnie proste, wystarczy zagnieść ją z miękkiego masła, cukru i mąki. Kolejnym krokiem będzie rozłożenie na gotowym spodzie jabłkowego nadzienia, a na wierzch należy pokruszyć kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawia się do piekarnika i piecze przez 40 minut w temperaturze 170 st. C.

Truskawkowy sernik na zimno

Polacy uwielbiają sernik, który można przygotować na wiele sposobów. Nie trzeba nawet niczego gotować, bo można go zrobić w wersji na zimno. Wzbogacony o wódkę i truskawki będzie smakować rewelacyjnie.

Wystarczy kupić następujące składniki:

Dwie paczki herbatników, kilogram twarogu, pół szklanki cukru pudru, pięć łyżeczek żelatyny, 150 ml wody, 200 g śmietany kremówki, kilogram świeżych truskawek, dwa opakowania galaretki, 100 ml wódki żołądkowej owocowej.

Wykonanie:

Herbatniki należy rozłożyć na blasze i skropić je wódką. Następnym krokiem będzie przygotowanie masy, miksując ze sobą śmietanę, cukier i twaróg. Do masy daje się na koniec rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, po czym ponownie wszystko miksuje. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na herbatniki połowy masy serowej, następnie układa się na niej truskawki w całości i rozsmarowuje resztę masy. Wierzch masy serowej dekoruje się połówkami truskawek. Na koniec pozostaje zalać wierzch ciasta rozpuszczoną w wodzie i wystudzoną galaretkę, po czym odstawia się ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przepisów na potrawy z dodatkiem alkoholu jest tak wiele, że praktycznie codziennie można byłoby zajadać się innym smakołykiem. Dotyczy to dań zarówno na słodko, jak i wytrawnych.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *