Soki rozgrzewające z wyciskarki – idealne na zimę!

Niskie temperatury za oknem sprzyjają eksperymentom kulinarnym. Jeśli znudziła ci się tradycyjna herbatka z prądem, sięgnij po zdrowe, pożywne i rozgrzewające soki z wyciskarki wolnoobrotowej. Jak stworzyć idealny sok na zimę? Wystarczy zaopatrzyć się w składniki o właściwościach rozgrzewających, takie jak imbir, chili, miód czy cynamon.

Wyciskarka a sokowirówka – co lepsze?

Soki z wyciskarki wolnoobrotowej znacząco różnią się od tych, które możemy uzyskać z sokowirówki. Podczas gdy sokowirówka działa z dużą prędkością (do 1200 obrotów na minutę), wyciskarka miażdży składniki, pracując z prędkością do 120 obrotów na minutę. Sok z sokowirówki jest przejrzysty, napowietrzony i pozyskiwany w wysokich temperaturach, co sprawia, część wartościowych składników ulega zniszczeniu. Z kolei sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest gęstszy, mniej napowietrzony i bogatszy w składniki odżywcze.

Soki rozgrzewające z wyciskarki – zrób to sam!

W związku z tym, że wyciskarka miażdży składniki, przygotowanie soku jest szybkie i proste. Wystarczy wrzucić wybrane produkty spożywcze i uruchomić urządzenie. Pamiętaj jedynie o tym, by obrać owoce o niejadalnej skórce (np. pomarańcze) i pokroić je na mniejsze kawałki. Soki rozgrzewające można pić na zimno lub na ciepło, choć obróbka termiczna może zmniejszyć ich wartość odżywczą. Jeśli podgrzewasz sok, pamiętaj, by nie przekraczać temperatury 75°C.

Klasyk z pomarańczą i imbirem

2 pomarańcze
1 mango
2 banany
korzeń imbiru (ok. 2 cm)

Pomarańczowa rozgrzewka

2 pomarańcze
2 marchewki
2 plastry ananasa
1/2 limonki
korzeń imbiru (ok. 2 cm)

Cynamon i jabłko

2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka miodu

Papryka na ostro

1 duży pomidor
1 brzoskwinia
2 czerwone papryki
1 mała papryczka chili
1/2 łyżeczki papryki mielonej

Bezalkoholowy grzaniec

Sok:2 gruszki
2 jabłka

Do wyciśniętego soku dodaj:1 łyżkę miodu
1 laskę cynamonu
1 gwiazdkę anyżu

Całość podgrzej do temperatury ok. 75°C.

Shot imbirowy (400 ml)

50 g korzenia imbiru
2 cytryny
3 jabłka

Dlaczego warto pić soki z wyciskarki przez cały rok?

Po wyciskane soki warto sięgać nie tylko zimą. Jednak w sezonie zimowym, gdy nasz układ odpornościowy musi pracować na pełnych obrotach, codzienna dawka witamin jest szczególnie cenna.

Sięgając po soki z wyciskarki wolnoobrotowej:

  • zwiększasz dzienne spożycie warzyw i owoców – spożywanie tych składników w formie soku jest łatwiejsze i szybsze, dlatego soki są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy w codziennej diecie pomijają zalecaną porcję owoców i warzyw;
  • chronisz organizm przed działaniem wolnych rodników – soki to bogate źródło antyoksydantów, witamin (A, C, E) i minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, potasu), które wspierają funkcjonowanie całego organizmu i zapobiegają chorobom;
  • dostarczasz żywe enzymy do organizmu – spożywanie bogatych w enzymy soków wspiera układ trawienny poprzez usprawnianie pracy jelit, wątroby oraz trzustki.
  • oczyszczasz organizm – picie soków wspiera usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Jeśli dopiero planujesz zakup wyciskarki wolnoobrotowej, zróżnicowaną ofertę urządzeń od najlepszych producentów znajdziesz na mediasklep24.pl.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.