Uszkodzone i zarysowane patelnie nie muszą trafiać do kosza. Dużo bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest regeneracja powłok. Dzięki temu właściciele lokali gastronomicznych mogą nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale również zadbać o środowisko naturalne. Dlaczego jeszcze warto poddawać patelnie renowacji?
Patelnie z powłoką non-stick
W restauracjach czy barach najczęściej wykorzystywane są patelnie z powłoką nieprzywierającą tzw. non-stick. Dzięki nim jest możliwość smażenia potraw z minimalną ilością tłuszczu, co jest szczególnie ważne podczas przygotowywania naleśników czy placków. Kucharze mogą z łatwością przyrządzić zdrowe, beztłuszczowe dania, takie jak jajko sadzone, jajecznica, chude mięso czy warzywa. Patelnie z powłoką non-stick oferują wiele korzyści – nie wpływają na smak potraw, zapobiegają przywieraniu i są łatwe w utrzymaniu czystości. Szczególnie powłoki fluoropolimerowe charakteryzują się nieprzywieralnością i niskim współczynnikiem tarcia.
Dlaczego warto wymieniać stare powłoki patelni?
Patelnie są podstawowym sprzętem, który powinien znaleźć się na wyposażeniu kuchni. W wyniku częstej i intensywnej eksploatacji, naczynia rysują się, a powłoka szybko zużywa. Wówczas nie nadaje się do użytku – potrawy przypalają się, przywierają i tracą smak. Ponadto, uszkodzona patelnia wymaga zastosowania większej ilości tłuszczu, co również wpływa na smak dań. Dobra patelnia nie tylko wpływa na efektywną pracę kucharzy, ale również pozwala na przygotowywanie smacznych dań. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny przyczynia się zatem do zachowania dobrej renomy restauracji. Dotychczas patelnia która straciła swoje właściwości nieprzywierające trafiała do kosza, a jej miejsce zastępował zupełnie nowy sprzęt. Teraz jest inaczej. Dzięki inicjatywie firmy Nelvi Gastro z Olkusza zużyte powłoki mogą zostać zastąpione nowymi co pozwala znacząco wydłużyć żywotność patelni. Wymiana powłoki jest częstokroć wyraźnie tańsza od zakupu nowego urządzenia, co w konsekwencji przekłada się na niższe koszty świadczonych usług.
Jak dbać o powłoki nieprzywierające?
Duży wpływ na stan i wytrzymałość patelni oraz innych sprzętów gastronomicznych mają ich użytkownicy. Odpowiednia dbałość o powłokę i jej odpowiednie użytkowanie wpłynie na jej żywotność. Aby wydłużyć żywotność patelni , nie należy używać metalowych akcesoriów do mieszania ani szorować powłoki szorstką gąbką. Korzystając z silikonowych i drewnianych łopatek czy mieszadeł powłoka nie zarysuje się. Mimo zachowania środków ostrożności, każda powłoka prędzej czy później ulegnie zużyciu. Wówczas nie ma konieczności wymiany sprzętu – wystarczy oddać patelnie do renowacji.
Jak wygląda regeneracja powłok?
Dzięki regeneracji powłoki, patelnia jest bardziej wytrzymała, odporna na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie. Aby zachować naczynia w dobrym stanie i wydłużyć ich żywotność, warto regularnie przeprowadzać renowację. Jedną z firm, oferującą profesjonalną renowację powłok jest Nelvi Gastro. Specjalizuje się w regeneracji sprzętu gastronomicznego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok fluoropolimerowych z serii Vitaflon i Viflon, tym samym gwarantując dłuższą żywotnością patelni.
Artykuł partnerski.