Syrop z nawłoci – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Nawłoć pospolita jest byliną, która rośnie na nieużytkach i kwitnie w sierpniu oraz wrześniu. Nazywana jest polską mimozą. Przez rolników i ogrodników traktowana jest jako inwazyjny chwast. Dla osób stosujących medycynę naturalną jest cennym zielem, z którego wytwarza się syrop. Zobacz jak zrobić syrop z nawłoci. Poznaj jego właściwości, zastosowanie oraz dawkowanie.

Charakterystyka nawłoci pospolitej.

Nawłoć pospolita jest wieloletnią byliną. Występuje przede wszystkim w Ameryce Północnej, Europie oraz Azji. Dorasta do 1 metra wysokości. Ma twardą i sztywną łodygę oraz jajowate liście. W sierpniu i wrześniu kwitnie na żółto – pomarańczowo. Przez rolników i ogrodników traktowana jest jako chwast. Z dobrodziejstwa nawłoci korzystają przede wszystkim pszczelarze, którzy jesienią pozyskują poszukiwany na rynku miód nawłociowy. Nawłoć służy także do wytwarzania syropu przez zielarzy. Zawiera cenne olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne.

Jak zrobić syrop z nawłoci?

Do wykonania syropu z nawłoci potrzebować będziemy następujących składników:

– kwiaty nawłoci bez łodyg
– woda (ilość przykrywająca kwiaty)
– cukier (300g na każdy litr wywaru)
– sok z cytryny (1 średnia cytryna na litr wywaru).

W okresie kwitnienia zbieramy kwiaty nawłoci z dala od zanieczyszczeń. Muszą to być dopiero rozwijające się żółte kwiaty. Unikaj dojrzałych i suchych okazów o pomarańczowym kolorze. Następnie usuwamy z nich łodygi. W garnku emaliowym zagotowujemy wodę i zdejmujemy z ognia. Do gorącej wody wrzucamy kwiatostany nawłoci. Pamiętaj, aby kwiaty były zakryte wodą. Całość przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnie odcedzamy wywar np przez gazę. Do odcedzonego wywaru wyciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier.

Całość zagotowujemy u mieszamy do rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i rozlewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek. Dodatkowo pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Do dwóch lat zachowa swoje cenne właściwości.

Właściwości, zastosowanie i dawkowanie syropu z nawłoci.

Syrop z nawłoci ma liczne zastosowanie w medycynie naturalnej. Charakteryzuje się ziołowym smakiem i ma jasno żółty kolor. Można go spożywać po rozcieńczeniu w szklance wody, lub dodając do herbaty w ilości do 3 łyżeczek na dzień.


Nawłoć oczyszcza organizm z toksyn i przede wszystkim neutralizuje infekcje pęcherza oraz kamienicę nerkową. Syrop z kwiatów nawłoci pozytywnie wpływa także na przeziębienie. Syropem z nawłoci możemy także przemywać twarz oraz rany. W starożytności opatrywano nawłocią rany żołnierzy. Roślina ma właściwości odkażające oraz przyspieszające gojenie się ran.


Wyciąg z nawłoci posiada przeciwutleniacze, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie wpływa na układ moczowy osób powyżej 45 roku życia. Zwiększa także ruchliwość stawów. Syropu z nawłoci nie zaleca się podawać osobom poniżej 12 roku życia, kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami nerek. Przed stosowaniem mikstury skonsultuj się z lekarzem bądź farmaceutą.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *