W dzisiejszych czasach coraz częściej dbamy o sylwetkę oraz przywiązujemy większą wagę do tego co jemy. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć nam wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych oraz mikroelementów.
Odpowiedni sposób odżywiania dobrze wpływa na naszą odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Osoby na diecie często sięgają po wafle ryżowe, czy to w formie przekąski czy jako substytut pieczywa. Dlaczego warto uwzględnić je w jadłospisie?
Zalety spożywania wafli ryżowych
Największą zaletą jaką posiadają wafle ryżowe jest fakt, że mogą być spożywane przez każdego. Pomimo, że często sięgają po nie osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, nic nie stoi na przeszkodzie aby polecić je także osobą, która nie są obecnie na żadnej diecie. O czym warto wspomnieć, są one produktem bezglutenowym, a więc nadają się dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu-celiakię. Jest to dla nich bardzo duże ułatwienie, ponieważ dostępność wafli ryżowych w większości sklepów, eliminuje konieczność poszukiwania produktów, które glutenu nie posiadają. Kolejną ich zaletą jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, co jest szczególnie pożądane przez osoby dbające o figurę. Wywołuje on uczucie sytości przez długi czas, a także dba o nasze jelita, eliminując złogi pokarmowe. Oprócz tego wpływa także na odpowiedni poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Wafle ryżowe są także bezpieczne dla naszego organizmu, bo nie zawierają konserwantów praz rafinowanych cukrów prostych, przy czym warto wybierać te z niską zawartością tłuszczu. Warto także wspomnieć o ich niskiej kaloryczności – jeden krążek to ok. 19 kcal.
Na śniadanie oraz jako przekąska w ciągu dnia
Wafle ryżowe mogą z powodzeniem zastąpić pieczywo podczas przygotowywania kanapek. Idealnie łączą się z szynką i serem, ale także z różnymi pastami (warzywnymi, rybnymi oraz jajecznymi), a także z bardziej słodkimi dodatkami jakim są dżemy czy miód. W sklepach dostępne są duże opakowanie oraz małe paczuszki, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub spakować do torebki lub szkolnego plecaka. Będą także lepszą alternatywą dla niezdrowych chipsów czy słonych orzeszków. Wafle ryżowe z solą morską z powodzeniem mogą zastąpić popcorn. Produkty tego typu często są spożywane przez sportowców, bo szybko uzupełniają węglowodany oraz sód.
Różnorodność smaków – wybierz swoje ulubione
W sklepach znajdziemy sporo różnego rodzaju produktów. Najpopularniejsze są wafle naturalne, które nadają się na lekkie śniadanie lub jako dodatek do sałatek i deserów. Dla osób ceniących sobie orientalne, wyraziste smaki dostępne są wafle z dodatkiem czarnuszki lub sezamu. Wafle, które oprócz błonnika, zawierają także dużo wapnia, są te z dodatkiem nasion chia. Krążki ryżowe z dodatkiem słonecznika lub pestek dyni warto podać z rybą, która zawiera kwasy omega-3. Wafle z solą idealnie komponują się z pomidorem oraz twarożkiem. Znajdziemy także coś dla łasuchów – wafle ryżowe z czekoladą deserową oraz mleczną, z dodatkiem liofilizowanych owoców, to idealne przekąska do kawy.