Wszystko co musisz wiedzieć o młynkach odpadów do zlewu

Kuchnia jest sercem każdego domu. I to właśnie w niej produkujemy najwięcej śmieci, z których aż 40% to odpady biodegradowalne. Co z nimi zrobić? Najczęstszym rozwiązaniem jest wyrzucenie ich do kosza na mokre (bio) odpady. Niestety jednak ich długie przetrzymywanie może skutkować pojawieniem się nieprzyjemnego zapachu, gromadzeniem się bakterii i owadów. Wygodnym i łatwo dostępnym rozwiązaniem może okazać się instalacja młynka odpadów do zlewu.

Najlepszym pod względem ekologii wyborem jest oczywiście recykling lub samodzielne kompostowanie. Kompost można jednocześnie wykorzystać jako naturalny nawóz. Nie jest to jednak odpowiednie rozwiązanie dla osób nieposiadających ogrodów. Jak w związku z tym pozbyć się tego typu śmieci w mieszkaniach i miastach? Dobrym rozwiązaniem jest młynek do zlewu.

W USA młynek do śmieci jest nieodzowną częścią praktycznie każdego mieszkania i pozostaje w użyciu już od lat 30. ubiegłego wieku. W ramach Europy cieszy się popularnością głównie w Wielkiej Brytanii. W niektórych krajach są zakazane, w innych odnoszą sukces. Powodem nieprzychylnych reakcji jest przeważnie fakt, że bioodpady dostają się do kanalizacji, co czyni oczyszczanie wody bardziej skomplikowanym. W Holandii, Szwecji czy Finlandii pozwolenie na instalację młynka zależy od miejscowego urzędu.

Czym jest młynek odpadków do zlewu?

Mowa o urządzeniu zamontowanym do szafki pod zlewem, które służy do skutecznego usunięcia bioodpadów. Urządzenie to należy zainstalować dokładnie pod zlewem, jego odpływem, a następnie połączyć je ze zwyczajnym rurociągiem. Organiczne śmieci, zmielone na cząsteczki mniejsze od ziarnka ryżu, są pod ciśnieniem wpychane do wspomnianego rurociągu i kanalizacji.

Odpływ musi być jednak dostatecznie duży (minimalnie 90 mm). Jeśli jesteś posiadaczem starszego zlewu, na pewno istnieje możliwość dostosowania go do tego rozmiaru. Jeśli jednak nie pozwala na to model, pozostaje tylko wymiana całego zlewu. Koniecznie trzeba wtedy pamiętać o zabezpieczeniu odpowiedniej ilości miejsca pod nim.

Pomiędzy młynkiem a odpływem do kanalizacji musi znajdować się syfon, który zapobiega przemieszczaniu się gazów z kanalizacji do mieszkania. Młynek jest zasilany standardową dystrybucją prądu i podlega kontroli poprzez wyłącznik dwupoziomowy (gniazdko musi być wyłączane), lub przełącznikiem powietrza sprężonego. Droższe modele są skonstruowane w całości ze stali nierdzewnej, a u tych standardowych spotkasz się z nierdzewnym wykończeniem. Konkretne modele różnią się ceną, pojemnością zbiornika, wytrzymałością i osłonami. W tym przypadku często wysoka cena oznacza również i wyższą jakość. Przed zakupem warto poczytać recenzje, wypytać znajomych i pozwolić sobie zaprezentować wybrany model. Kiedy chodzi o wybór młynka zapomnij o tanich, nie markowych produktach i wybieraj spośród sprawdzonych dystrybutorów.

Co do młynka?

Powszechna zasada mówi, że do młynka można dać wszystko, co rozłoży się w przyrodzie. Możesz wkładać do niego przykładowo:

  • pestki z owoców
  • obierki z ziemniaków, melonów, bananów i pomarańczy
  • owoce i warzywa
  • drobiowe i rybie kości oraz rybie głowy
  • skorupki orzechów i jajek
  • fusy po kawie i torebki po herbacie
  • popiół i niedopałki papierosów
  • papierowe chusteczki higieniczne
  • stare pieczywo

Czego do młynka nie wkładać?

  • porcelany i szkła
  • metali
  • plastików i torebek foliowych
  • folii aluminiowej
  • skórzanych przedmiotów
  • gumy, gąbek do mycia, druciaków
  • kamieni
  • muszli
  • liście karczochów, suche obierki z cebuli i kukurydzy
  • gorącego oleju

Jak pracuje młynek do śmieci?

W pierwszej kolejności puść zimną wodę, a następnie nasyp organiczne śmieci do otworu urządzenia. Mielenie odbywa się na dnie zbiornika, gdzie automatycznie zacznie kręcić się mielący talerz z ramionkami. Śmieci opadają na toczący się talerz i poprzez działanie siły odśrodkowej dostają się do zewnętrznej strony zbiornika, gdzie ocierają się o ściany lub walec. W wyniku powstają malutkie cząsteczki, mniejsze niż 0,5 cm. Odpadki same w sobie składają się z więcej niż 80% wody. Następnie przemieszczają się systemem rur do kanalizacji. W przypadku pojawienia się nieoczekiwanego ciała obcego (gąbki, łyżeczki itd) urządzenie automatycznie zatrzyma się dzięki obecności bezpieczników cieplnych.

Instalacja młynka może zostać zrealizowana na dwa sposoby, według typu jego sterowania i działania. Urządzenie jest podłączone albo do gniazdka sterowanego włącznikiem lub zastosowany jest wyłącznik pneumatyczny. W tym drugim przypadku włącznik pneumatyczny jest zamontowany bezpośrednio na zlewie lub blacie kuchennym. Jest to najbezpieczniejszy i najwygodniejszy sposób sterowania.

Zalety

Młynek jest atrakcyjnym pomocnikiem głównie dla mieszkańców miast, którzy nie mają możliwości samodzielnego kompostowania lub nie chcą wynosić śmieci każdego dnia. Jego największą zaletą jest szybkie likwidowanie nieprzyjemnego zapachu i procesów gnilnych z resztek jedzenia w koszu. Bezpośrednio z tym wiąże się eliminacja owadów, a w niektórych przypadkach nawet i gryzoni, które je przyciągają. Twój kosz pozostaje suchy a do segregacji zostaje tylko papier, plastik i metal. Młynek jest również doskonałym pomocnikiem w gotowaniu. Proces przygotowania posiłków staje się krótszy wygodniejszy, a resztki jedzenia nie zabierają już miejsca do pracy – wystarczy po prostu zgarnąć je do zlewu.

Wady

Niektórzy użytkownicy skarżą się na hałas, który wydaje urządzenia podczas działania. W takim przypadku można zainstalować do niego izolację przeciwdźwiękową. Producenci młynków prześcigają się w tym, który model okaże się najcichszy. Czy wierzysz czy nie, nie ma żadnego problemu w znalezieniu modelu nieprzekraczającego 55 dB. Oczywiście musisz liczyć się z większym zużyciem wody, nie mniej jednak różnica będzie minimalna. Zimna woda jest niezbędna dla właściwego działania urządzenia. Usprawnia przepływ resztek, dzieli zmielone odpady, dzięki czemu mogą odciekać sprawnie. Poza tym oczywiście czyści młynek.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Obecnie rynek oferuje wiele rodzajów konstrukcji, z najróżniejszymi ulepszeniami. Przy zakupie warto zawsze wybrać urządzenie z mankietami ochronnymi. Gumowy mankiet (tzw. “łapacz zanieczyszczeń”) znajduje się w szyjce urządzenia. Aby nie pojawił się niechciany zapach zanieczyszczeń wychwyconych na dolnej stronie konieczne jest utrzymanie go w dobrym stanie poprzez systematyczne czyszczenie. Jeśli mankiet nie jest mobilny, ciężko się do niego dostać, co może okazać się ważne również przy wymianie.

Kolejnym decydującym czynnikiem jest materiał wykonania. Komora młynka musi być odporna na korozję i odpowiednio trwała. Warto pamiętać, że musi ona wytrzymać uderzenia kości i mielonych resztek. Idealnym rozwiązaniem jest stal nierdzewna lub mieszanka poliestru i poliamidu wypełnionego szkłem. Przy przeglądaniu ofert możesz spotkać się również z blachą emaliowaną. Uważaj na tego typu produkty, ponieważ mogą one ulegać korozji. Pozostałe elementy młynka zazwyczaj wyrabiane są z niklowanej i nierdzewnej stali.

Urządzenie musi być dostosowane do normy europejskiej z oznaczeniem CE. Jeśli nosi ono oznaczenie ISO, jest to potwierdzenie zachowania jakości i procesu ustalania jakości certyfikatem, W tym przypadku nie musisz się zastanawiać – jest to produkt porządnego producenta.

Zainteresuj się też doświadczeniem w produkcji i historią producenta. Wieloletnia praktyka zdecydowane będzie mieć swoje odbicie w produkcie. Produkt powinien mieć przedstawioną sugerowaną żywotność, którą również warto wziąć pod uwagę.Pod terminem utrzymanie nie chowa się nic skomplikowanego, ponieważ do zmielenia odpadków nie używa się noży ani ostrych przedmiotów. Dzięki temu nie musisz martwić się o ostrzenie czegokolwiek. Czyszczeniem młynka zajmuje się wyłącznie woda, która jest do dyspozycji podczas samego mielenia.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.