Wyciskacz do czosnku – gadżet, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Potrawy z dodatkiem czosnku pojawiają się w tradycyjnym menu w kuchniach na całym świecie. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a jego wyrazisty smak nadaje potrawom wyrazu. Siekanie ząbków czosnku jest czasochłonne, dlatego zwykle do ich rozdrabniania używany jest wyciskacz do czosnku.

  1. Idealna praska do czosnku
  2. Wygodne przygotowanie potraw z dodatkiem czosnku

Czosnek dodawany jest do herbaty, zup, sosów, jako element marynaty do mięs czy grillowanych warzyw, dlatego wyciskacze do czosnku to jedne z pierwszych gadżetów, o jakie warto uzupełnić wyposażenie kuchni. Ten funkcjonalny przyrząd powinien znaleźć się w królestwie każdego kucharza. Chociaż używa się go zwykle jedynie do miażdżenia ząbków czosnku, to jest on niezastąpiony.

Idealna praska do czosnku

W kuchni liczy się funkcjonalność używanych elementów wyposażenia oraz tempo pracy, dlatego praski do czosnku z Fabryka Form są coraz chętniej wybierane przez kolejnych użytkowników. Dobra wyciskarka do czosnku jest wykonana z trwałego i odpornego na mycie w zmywarce materiału. Najczęściej jest to stal nierdzewna, zapewniająca długie użytkowanie oraz łatwa do utrzymania w czystości. Jako materiał na praski do czosnku wykorzystywane są również tworzywa sztuczne – stanowią materiał główny lub dodatek do stali nierdzewnej. W obu przypadkach sprawdzają się równie dobrze. Podczas wyboru praski do czosnku pomoże własne doświadczenie oraz wyczucie estetyki – warto pamiętać, że ten gadżet, jak wszystkie inne, powinien być nie tylko funkcjonalny, ale także dobrany do pozostałych elementów wyposażenia kuchni.

Wygodne przygotowanie potraw z dodatkiem czosnku

Nie we wszystkich potrawach używa się zmiażdżonego czosnku. W niektórych czosnek powinien być drobno pokrojony, a w innych występuje wręcz niemal w całości. W roli narzędzi, które służą do rozdrabniania czosnku, występują także tłuczki i praski do ziemniaków i mięsa. Używając ich, można uzyskać znacznie większe kawałki czosnku, niż w przypadku miażdżenia go tradycyjną praską. Alternatywą jest krajacz do czosnku, a więc element wyposażenia, który nie miażdży, ale kroi czosnek na drobne kawałeczki. Dzięki niemu można szybko przygotować ząbki czosnku do leczo, do zupy czy dowolnej, innej potrawy, w której czosnek powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Dobra praska do czosnku wykonana ze stali nierdzewnej to gadżet, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Gotowanie bez niej jest znacznie bardziej skomplikowane, dlatego ten przyrząd wielu kucharzy uważa za niezastąpiony i sięga po niego niemal codziennie.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.