Zalety stosowania świeżych ziół

Większość z nas w czasie gotowania używa zbyt dużej ilości soli i gotowych mieszanek przyprawowych z dużą zawartością soli i innych sztucznych składników. Nadmiar soli niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Na szczęście istnieją alternatywne, o wiele zdrowsze rozwiązania dla stosowania soli w kuchni. Jedno z nich to używanie ziół.

Walory zdrowotne

Świeże zioła zawierają dużo olejków eterycznych, są też bogactwem flawonoidów, beta–karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych. Wzbogacają smak i zapach potraw, regulują pracę układu pokarmowego, wspomagają przemianę materii, ułatwiają trawienie. Antyoksydanty zawarte w ziołach działają przeciwzapalnie i antyalergicznie.

Świeże zioła są stosowane w aromaterapii. Wdychanie olejków eterycznych obniża poziom hormonów stresu, poprawia nastrój, dodaje energii, działa też przeciwbólowo.

Zioła dodawane do marynat konserwują je. W żywności poddanej wysokiej temperaturze, w daniach pieczonych, smażonych, grillowanych ograniczają powstawanie związków rakotwórczych.

Zioła warto dodawać do potraw całymi garściami, ponieważ zioła to samo zdrowie. Spożywanie nawet dużych ilości świeżych ziół ogólnie jest bezpieczne dla każdego, należy jednak zachować ostrożność w przypadku cukrzycy, przeciwwskazaniem do stosowania ziół w aromaterapii i w charakterze leczniczym jest nadciśnienie, przyjmowanie niektórych leków, ciąża i karmienie piersią. Dużych ilości ziół nie powinno się podawać dzieciom poniżej siódmego roku życia.

Zioła najlepiej spożywać w postaci świeżej. Dodawać je należy na końcu gotowania, gdyż w wysokiej temperaturze tracą swe wartości, niektóre też gorzknieją. Świeże zioła są też bardziej aromatyczne niż zioła suszone. Najlepiej dodawać całe lub posiekane liście do gotowych potraw.

Do najpopularniejszych ziół znajdujących zastosowanie w kuchni należą: bazylia, koperek, natka pietruszki, majeranek, tymianek, estragon, kolendra, rozmaryn, lubczyk, mięta, oregano, szczypiorek, szałwia.

Walory dekoracyjne

Świeże zioła to także ciekawa dekoracja kuchni. Zioła można uprawiać samodzielnie bez większego nakładu pracy. Wystarczą tylko nasiona i niewielka doniczka. Można też kupić gotowe zioła, o które później trzeba tylko odpowiednio dbać.

Zioła oprócz walorów dekoracyjnych odświeżają i odżywiają przestrzeń nie tylko wizualnie, ale również przez roztaczane we wnętrzu aromaty. Zioła można uprawiać także na balkonie.
Artykuł partnerski.

Jedna odpowiedź do “Zalety stosowania świeżych ziół”

  1. My mamy u siebie na ogrodzie dwie skrzynie ze swoimi ziołami. Jeśli ktoś ma miejsce to warto sadzić swoje zioła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *