Żarnowy młynek do kawy – jaki wybrać?

Każdy miłośnik kofeiny w pewnym momencie zacznie zadawać sobie pytanie: „czy zwykła kawa ze sklepu mi wystarczy?”. Może nie jest to oczywiste, ale wiele osób zastanawia się nad wyborem gotowej, mielonej kawy zamiast ziaren, które można zmielić samemu. Jest to oczywiście zajęcie bardziej czasochłonne, ale końcowy rezultat (czytaj zaparzona kawa) pozytywnie nas zaskoczy.

Smak kupionej, zmielonej kawy jest mniej wyrazisty. Dzieje się tak za sprawą świeżości ziaren. Zostają one zmielone na etapie produkcji, co powoduje utratę części aromatu. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego młynka do samodzielnego mielenia ziaren. Zazwyczaj polecanym młynkiem do kawy jest młynek żarnowy. Poniżej odpowiemy dlaczego.

Specyfika żarnowego młynka do kawy

Żarnowe młynki do kawy zdecydowanie wyróżniają się na tle wszystkich innych przyrządów tego typu. W odróżnieniu od młynków udarowych, w których ziarna są cięte przez ostrza, w młynkach żarnowych, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystywane są specjalne żarna, które miażdżą ziarna kawy, bardzo precyzyjnie je rozdrabniając. Są ustawione jeden na drugim, aby rozcierać ziarna kawy. Podobny efekt ma moździerz kuchenny. Głównym zadaniem jest ucieranie ziaren, aby zachować odpowiedni smak. Znając specyfikę, w jaki sposób kawa jest rozdrabniana, warto dodać, że w takim młynku nie jest wytwarzana wysoka temperatura, dzięki czemu ziarna się nie „przypalają”, co pozwala na zachowanie maksimum aromatu i smaku kawy.

Oprócz zrozumienia, w jaki sposób działa młynek do kawy, warto wspomnieć o rodzajach żaren. Kolejnym pytaniem jest więc „żarna ceramiczne czy stalowe?”. Otóż obydwa mają swoje plusy i minusy. W przypadku żaren ceramicznych na plus jest zdecydowanie bardzo cicha praca, jednak ze względu na materiał wykonania nie są one zbyt trwałe. W przypadku żaren stalowych zyskujemy natomiast niebywałą wytrzymałość i odporność na uszkodzenia, jednak kosztem dużo głośniejszej pracy.

Jaki żarnowy młynek do kawy wybrać? Elektryczny czy ręczny?

Tu również wybór zależy głównie od wygody oraz własnego gustu. Większość osób docenia wygodę elektrycznego młynka, ale z drugiej strony, ręczny młynek sprawia, że proces przygotowywania kawy jest bardziej osobisty. Ponadto bardzo dużą rolę odgrywa tutaj cena – za dobrej jakości młynek elektryczny będziemy zmuszeni zapłacić w zasadzie jeszcze raz tyle, co za porządny młynek ręczny. Na swiezopalona.pl znajduje się bogata oferta młynków żarnowych, zarówno elektrycznych, jak i ręcznych. Kiedy młynek elektryczny jest dobrym wyborem? Głównie wtedy, gdy nie zależy nam na ręcznym mieleniu oraz przygotowujemy codziennie dużą ilość kawy.

Jeśli chodzi o konstrukcję zewnętrzną, to możemy spotkać cały szereg różnych designów młynków ręcznych – od klasycznych, wyglądających jak te, w których kawę mieliły jeszcze nasze babcie, do wzorów wpasowujących się w nowoczesne trendy aranżacji kuchni.

Głównym atutem ręcznych młynków jest ich wielkość oraz poręczność. Jedyną wadą może być konieczność użycia siły, aby zmiażdżyć ziarna kawy. Mimo to znajdzie się wielu koneserów, którzy wolą tradycyjną metodę.

Za elektrycznymi młynkami stoi natomiast wyjątkowa prostota użycia, a także nieco wyższa szybkość mielenia ziaren, niż ma to miejsce w przypadku ich manualnych odpowiedników. Takie młynki najczęściej wybierają dla siebie osoby ceniące sobie nie tylko wyjątkowy aromat i smak naparu, ale także wygodę.

Wybór pomiędzy ręcznym czy elektrycznym młynkiem do kawy zależy od osobistych preferencji oraz ilości przyrządzanej kawy. Jednakże niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujemy, młynek żarnowy z pewnością poprawi jakość przygotowywanych naparów i sprawi, że kawa zyska zupełnie nowy aromat – świeżo zmielone ziarna gwarantują niezwykłe doznania smakowe. Wszystkie wyżej opisane warianty młynków oferuje sklep swiezopalona.pl.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *