Zdrowe ciasteczka owsiane

Lubicie słodkości, ale ograniczacie z powodu diety? Szukacie zdrowej i smacznej alternatywy dla słodyczy? Świetnie się składa, ponieważ artykuł, który czytasz jest idealny dla Ciebie. Od dziś możecie to zmienić za sprawą zdrowych ciasteczek owsianych.

Brzmi pysznie? Zatem niezwłocznie sprawdź przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane oraz zobacz co jeszcze można do nich dodać, aby były pyszne i aromatyczne. Ciasteczka owsiane są bardzo proste, tanie i oczywiście szybkie w przygotowaniu.

Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane.

Szklanka ma pojemność 250 ml. Łyżka ma pojemność 15 ml.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych (w młynku ewentualnie za pomocą blendera) płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko o rozmiarze L
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 90 ml jogurtu naturalnego (6 łyżek)
  • 4 łyżki ulubionych dodatków (suszone owoce, pestki, kawałki czekolady, orzechy)

Sposób wykonania zdrowych ciasteczek owsianych.

Zanim przystąpisz do wykonania ciasteczek przygotuj: miskę, blaszkę piekarnika. Przeczytaj także dokładnie cały opis i przygotuj wszystkie składniki. Być może będziesz chciał samodzielnie zmielić mąkę owsianą lub dodać ulubione dodatki.

Krok 1. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolitą masę o gładkiej konsystencji.

Krok 2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.

Krok 3. Za pomocą nawilżonych wodą rąk, formujemy ciasteczka o wielkości od 6 do 10 cm średnicy. Dla ułatwienia możecie uformować kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Im niżesz będą ciasteczka tym szybciej się upieką i będą bardziej chrupiące. Uformowane ciasteczka owsiane układamy na przygotowanej blaszce do pieczenia.

Krok 4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy bez termoobiegu z grzaniem góra i dół przez około 20 – 25 minut w temperaturze 170 – 180 stopni C. Pod koniec pieczenia na kilka minut przed wyjęciem, możecie ustawić termoobieg, aby ciasteczka owsiane były bardziej chrupiące.

Krok 5. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce w celu odparowania i ostygnięcia.

Ciasteczka owsiane smakują rewelacyjnie i długo zachowują świeżość.

Co jeszcze możemy dodać do ciasteczek owsianych?

Ciasteczka owsiane w wersji podstawowej smakują obłędnie i co najważniejsze są przede wszystkim dietetyczne i zdrowe. Są doskonałą przekąską lub dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Obłędnie smakują i pięknie pachną podczas pieczenia. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Jeśli upieczesz nasze ciasteczka, poeksperymentuj także z ulubionymi dodatkami.
Ciasteczka owsiane smakują rewelacyjnie z dodatkiem takich składników jak: miód, granola orzechowa, suszona żurawina, ulubione pestki np. dyni lub słonecznika. Często do ciasteczek dodawane są również: pokruszone kawałki orzechów (laskowych lub włoskich) oraz posiekane owoce suszone (morele, rodzynki, śliwki). Do ciasteczek owsianych możemy też dodać orientalne przyprawy takie jak: cynamon, kardamon lub imbir.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.