Nic tak nie smakuje jak słodkości domowej roboty. Nawet te z najlepsze cukierni się do nich nie umywają. Dlatego też mamy dla Was dobrą radę, a więc przygotujcie je samodzielnie. Z naszymi przepisami i radami, nawet największe beztalencie kulinarne sobie poradzi. A więc zachęcamy do przeczytania naszego krótkiego poradnika na słodko o ciastach, babeczkach, czekoladach i cukierkach.
A może słodkie muffinki?
Skoro już wiemy, że domowe słodycze są najlepsze, to dlaczego nie zrobić sobie od czasu do czasu takiej przyjemności i ich nie przygotować? Tym bardziej, że wcale nie jest to nad wyraz trudne. Na samym początku mamy dla Was radę, a mianowicie jeżeli zależy Wam, aby smak być obłędny, zawsze kupujcie najlepsze składniki typu ekologiczne jajka, prawdziwe masło itp. Naszym zdaniem warto na samym początku przygotować muffinki i to w wersji czekoladowej. Otóż potrzebować będziemy 2 miski, jedną na składniki płynne, a drugą na sypkie. W tej pierwszej umieszczamy pół kostki rozpuszczonego masła, 3 jajka oraz rozpuszczoną czekoladę. Z kolei w drugiej pół szklanki cukru oraz 1,5 szklanki mąki tortowej. Oczywiście musicie je teraz połączyć osobno w miskach, a dopiero potem przesypujecie sypkie składniki do masy jajeczno-maślano-czekoladowej. Teraz napełniamy każdą foremkę do połowy. Pozostaje już tylko pieczenie, a więc nastawiacie piekarnik na 180 stopni i pieczecie muffinki przez 25 minut bądź do suchego patyczka. Aż przyszła nam ochota…
Czekolada najwyższej jakości – tak możesz wykonać ją samodzielnie
Nim przejdziecie do przygotowywania czekolady, to koniecznie zakupcie odpowiednie foremki do czekolady, dzięki temu uzyskacie nie tylko obłędnie smaczne, ale także pięknie wyglądające tabliczki – w końcu je się także oczami. Na samym początku ponownie przypominamy o zakupie dobrej jakości składników. Do przygotowania czekolady będziemy potrzebować 150 gram masła, szklankę mleka, następnie 2/3 szklanki białego cukru, a także 5 łyżek kakao, ale nie granulowanego. Ostatnim składnikiem, ale nie mniej ważnym, jest mleko w proszku. Potrzebujemy go 200 gram. Teraz czas przejść do pracy. W rondelku o grubym dnie gotujemy szklankę mleka, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy cukier i kakao. Jak masa nieco wystygnie, dodajemy mleko w proszku i mieszamy mikserem, aż wszystkie grudki znikną. Pozostaje już tylko przelać masę do foremek, umieścić w lodówce i gotowe.
Czekoladki z pysznym nadzieniem malinowym
Aby przygotować czekoladki z nadzienie malinowym potrzebujemy foremkę do czekolad, bądź też specjalnej do czekoladek. Na samym początku gotujemy szklankę malin z 200 gramami cukry i czekamy aż masa się połączy. Dodajemy teraz odrobinę wódki (wystarczy pól kieliszka) i dalej gotujemy, aż powstanie malinowe pure, a wódka się wygotuje. Gdy jest już gotowe dodajemy jeszcze do niego białą czekoladę oraz 3 łyżki śmietany słodkiej. Teraz czas na dalszy etap pracy, a więc roztapiamy gorzką czekoladę, następnie pędzlem smarujemy dno i boki. Dopiero wtedy dodajemy nadzienie malinowe, a na koniec zalewamy całość grubszą warstwą gorzkiej czekolady. Wstawiamy do lodówki i czekamy…Choć czekanie jest trudne, gdy wiemy że czekają na nas tak obłędne słodkości.
Ciasto bez pieczenia
Nasza ostatnia propozycja jest także bardzo łatwa w przygotowaniu i jednocześnie nie wymaga pieczenia, a smak jest wyjątkowy. A więc czas zacząć! Blendujemy 2 opakowania maślanych herbatników, dodajemy do nich pół kostki masła i łączymy. Teraz przekładamy i rozsmarowujemy w formie. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej plastry bananów. W międzyczasie podgrzewamy masę kajmakową do czasu aż stanie się płynna. Teraz wylewamy ją na ciasteczkowy spód, dodajemy śmietanę z bananami, a całość zdobimy kawałkami czekolady. Ciasto na pewno jest kaloryczne, ale smak rekompensuje nawet godzinny jogging, który pozwoli je spalić.
Wszystkich naszych przepisów warto spróbować, tym bardziej, że są łatwe w przygotowaniu. Zatem jeżeli lubicie słodkości i zawsze wybieracie to, co najlepsze, to dla Was najlepszy wybór. Możecie także przygotować je dla ukochanej osoby czy zaserwować na rodzinnym obiedzie.