Czas 60 minut Porcji 20 kcal : 290 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą – składniki:
Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
3 łyżeczki cukru
Bita śmietana:
pół litra śmietany 30%
2 śmietany typu Śnieżka
Polewa:
125 g margaryny
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki kakao
1 jajko
Atrakcyjna szarlotka ze śmietanową czapą – sposób wykonania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy następnie wlewamy żółtka i chwilkę mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ubitych białek i mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wlewamy do blaszki prostokątnej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i tarkujemy na dużych oczkach, wsypujemy do nich cukier i smażymy na patelni przez kwadrans, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na upieczony biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia.
Bita śmietana:
Śmietanę 30stkę ubijamy wraz ze Śnieżkami, gdy będzie sztywna wykładamy na przestudzone jabłka.
Polewa:
Do garnka wrzucamy margarynę, cukier i kakao, gotujemy aż składniki się rozpuszcza i połączą (mieszamy). Gdy tak się stanie studzimy.
Białko z jaja ubijamy na pianę, dodajemy żółtko raz polewę. Polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy do zastygnięcia i połączenia smaków.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.