Czas 50 minut Porcji 8 kcal : 287 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie) – składniki:
10 dkg pełnoziarnistej mąki żytniej
20 dkg mąki owsianej
10 dkg cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka kefiru
1 olejek waniliowy ewentualnie łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
pół łyżeczki mielonego imbiru
1 płaska łyżka cynamonu
Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie) – sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą obie mąki żytnią i owsianą. Ucieramy ze sobą cukier, cukier waniliowy /lub olejek waniliowy/, olej, jajka, kefir.
Dodajemy stopniowo cały czas mieszając mieszankę mąk, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, imbir. Gotowym ciastem zalewamy foremki do babek.
Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez okres około 20 – 25 minut.
Po wyciągnięciu babeczek z piekarniki i ostudzeniu, posypujemy je dla ozdoby cukrem pudrem oraz mieszanką korzenną.
Do dekoracji cukier puder oraz mieszanka o smakach korzennych do posypywania ciasta.