Czas 60 minut Porcji 8 kcal : 360 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż zrobi się kruszonka. Wówczas dodajemy cukier puder i wbijamy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto.
Babeczki z kremem z masła orzechowego – składniki:
Składniki na ciasto:
200 gram mąki
65 gram cukru pudru
2 żółtka
130 gram zimnego masła
Składniki na krem:
100 gram cukru pudru
320 gram masła orzechowego
130 gram miękkiego masła
100 gram śmietany kremówki
100 gram orzeszków ziemnych
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek
Babeczki z kremem z masła orzechowego – sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż zrobi się kruszonka. Wówczas dodajemy cukier puder i wbijamy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciasta robimy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na stolnicy (podsypujemy delikatnie mąką), z ciasta wycinamy krążki i wylepiamy nimi nasmarowane masłem foremki do babeczek. Dno babeczki nakłuwamy widelcem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach C aż będą rumiane.
Do miski wkładamy masło orzechowe i zwykłe masło, miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder i kremówkę, miksujemy na gładki krem. Krem nakładamy do babeczek, posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Babeczki schładzamy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego