Babeczki z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym

Czas Wykonanie 50 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Domowe muffiny z prażonymi jabłkami i budyniowym kremem. Przygotowujemy ciasto. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, masło, cukier, sól oraz cynamon

Babeczki z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym – składniki:

Składniki na ciasto :
– 40 g masła
– 150 g drobnego cukru
– 120 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– łyżeczka cynamonu
– jajko
– 120 ml mleka
– łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki na nadzienie :
– prażone jabłka – 100 g
– cukier puder – 1 łyżka

Składniki na krem :
– 200 ml mleka
– łyżeczka aromatu waniliowego
– 2 żółtka
– ok. 100 g cukru
– 15 g mąki
– 15 g mąki kukurydzianej
– 100 ml śmietany 30 %

Babeczki z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym – sposób wykonania:

Domowe muffiny z prażonymi jabłkami i budyniowym kremem. Przygotowujemy ciasto. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, masło, cukier, sól oraz cynamon ucieramy za pomocą miksera na niskich obrotach, do czasu aż uzyskamy przypominająca bułkę tartą drobną – grudkową masę.

W misce mieszamy jajka, mleko oraz aromat i wlewamy do suchych składników. Wszystko ucieramy mikserem, aż uzyskamy kremową masę. Powstałą masę wlewamy do połowy wysokości foremek np silikonowych. Na wierzch każdej foremki kładziemy łyżkę jabłkowego musu wymieszanego z cukrem pudrem.

Muffinki umieszczamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Muffinki są delikatne i należy uważać przy ich wyciąganiu.

Przygotowujemy krem. Zaczynamy od zagotowania mleka z aromatem. Mieszamy mąkę, cukier, żółtka, 3 łyżki gotującego się mleka. Mieszając należy uważać, aby nie ścięły się jajka.

Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut. Następnie studzimy i gdy masa będzie już ostudzona ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, którą dodajemy do masy i wszystko delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Dekorujemy babeczki powstałym kremem i posypujemy drobno pokrojonymi jabłkami.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *