Babka drożdżowa

Czas Wykonanie 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszna babka drożdżowa – sprawdzony domowy przepis. Na początku drożdże mieszamy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja, masło rozpuszczone w ciepłym mleku oraz mąkę, skórkę z cytryny i bakalie.

Babka drożdżowa – składniki:

4 dag drożdży
3 szklanki mąki
3 jaja
Szklanka cukru
Szklanka mleka
3/4 kostki masła lub margaryny
Opakowanie cukru waniliowego
Skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy
bakalie (niekoniecznie)
sól

Babka drożdżowa – sposób wykonania:

Pyszna babka drożdżowa – sprawdzony domowy przepis. Na początku drożdże mieszamy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja, masło rozpuszczone w ciepłym mleku oraz mąkę, skórkę z cytryny i bakalie.
Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, ale nie wyrabiamy ciasta! Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, wkładamy ciasto i przykrywamy do wyrośnięcia ściereczką. Odstawiamy na 5-6 godzin w ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło. Pieczemy w 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Babkę po upieczeniu polewamy lukrem, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *