Bałkańskie Cevapcici

Czas 55 minut Porcji kcal : 235 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Bałkańskie Cevapcici to siekane lub mielone mięso z mnóstwem przypraw. Idealne na imprezy.

Bałkańskie Cevapcici – składniki:

1/2 kg łopatki wołowej
4 łyżki pikanej pasty paprykowej ajwar
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
łyżka musztardy
łyżka pieprzu ziołowego
łyżka papryki słodkiej
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego tymianku
łyżka pieprzu świeżo zmielonego
łyżka sumaku
łyżka tureckiej przyprawy kofte bahari
100 ml gazowanej wody mineralnej
tłuszcz do smażenia
/kofte bahari i sumak z braku dostępu możemy zastąpić ulubionymi ziołami oraz suszoną papryką/

Bałkańskie Cevapcici – sposób wykonania:

Bałkańskie Cevapcici to siekane lub mielone mięso z mnóstwem przypraw. Idealne na imprezy.
Mielimy mięso i wkładamy do miski. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz musztardę i sos ajwar. Dolewamy wodę mineralną i całość dokładnie wyrabiamy ręcznie. Wyrobione mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smaki przypraw doskonale przegryzą się z mięsem

Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże podłużne kotleciki. Nakłuwamy szaszłykowymi patyczkami, smarujemy olejem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 220 st.C. i pieczemy przez 12 minut. Do kotlecików podajemy ulubiony sos np tzatziki.
przepisy na sosy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *