Biała kiełbasa w piwie

Czas 35 minut Porcji kcal : 260 kalorii/110g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Biała kiełbasa w piwie – składniki:

1 kg białej kiełbasy
pół litra piwa
pół litra wody
2 cebule
łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz, cukier

Biała kiełbasa w piwie – sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy drobno, kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy piwem i wodą, dodajemy cebulę oraz solimy, gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu zagotowania przez 25 minut.
Po tym czasie kiełbasę wyciągamy a sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą jeszcze. Dusimy bez przykrycia aż zgęstnieje, na koniec podgrzewamy w nim kiełbasę.
W trakcie zagęszczania sosu kiełbasę możemy podpiec w piekarniku, wówczas ładnie się przyrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *