Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 260 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Biszkopt z galaretką – składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
– pół szklanki cukru
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka ze śmietaną:
– 4 galaretki truskawkowe
– śmietana 12%
Biszkopt z galaretką – sposób wykonania:
Biszkopt:
W misce ubijam białka z cukrem. Dodaję żółtka. Następnie przesiewam do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarowuję masłem. Ciasto pieczę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretka ze śmietaną:
Śmietanę ubijam, a galaretkę rozpuszczam i dodaję do ubitej śmietany. Nie można dopuścić do tego, żeby galaretka stężała.
Na upieczony biszkopt wylewam mieszaninę galaretki ze śmietaną i posypuję kokosem. Następnie biszkopt wkładam do lodówki na 30 minut.