Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym

Czas 50 minut Porcji 15 kcal : 230 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym – składniki:

Składniki na biszkopt:
– 4 łyżki mąki
– opakowanie cukru wanilinowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru
– 4 jajka

Masa budyniowa:
– 3 opakowania budyniu waniliowego
– 200 gram masła
– 5 łyżek cukru
– litr mleka

Dodatkowo:
– około 250 gram truskawek
– opakowanie galaretki truskawkowej
– 16 sztuk herbatników

Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym – sposób wykonania:

BISZKOPT: z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy, następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st.C.

3/4 szklanki mleka odlewamy, pozostałe wlewamy do garnka, dodajemy masło i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia składników.
Budynie mieszamy w zimnym mleku i stopniowo wlewamy do zagotowanej masy, energicznie mieszamy.
Gorącą masę wylewamy na upieczony biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki i odstawiamy do wystudzenia.
Wierzch:

Galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku niż pisze to na opakowaniu, mieszamy i studzimy.

Truskawki miksujemy na mus, dodajemy do przestudzonej galaretki (lekko tężejącej)i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.