Czas 45 minut Porcji 15 kcal : 275 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł
Biszkopt z pianką – składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanki mąki
1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
Pianka:
2 galaretki cytrynowe
1 śmietana kremówka 30%(Łaciata)
2 śnieżki
Biszkopt z pianką – sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, potem mąkę przesianą przez sitko, proszek i olejek zapachowy.
Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną tłuszczem. Piec w 180 25-30 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić biszkopt przekroić na pół.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Jak zaczną tężeć można zacząć ubijać śmietanę zaczynając od wolnych obrotów.
Do ubitej śmietany dodać 2 śnieżki, i na koniec galaretki i zmiksować. Wyłożyć piankę na jedną część biszkoptu przykryć drugą połową i wyłożyć resztę pianki.
Wstawić ciasto na noc do lodówki.