Bitki w piwie z duszonymi jabłkami

Czas 40 minut Porcji kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne bitki w piwie z duszonymi jabłkami – sprawdzony przepis. Schab kroimy na kotlety i lekko je rozbijamy.

Bitki w piwie z duszonymi jabłkami – składniki:

– 300g mięsa na 4 kotlety,
– łyżka mąki,
– piwo jabłkowe np Redds 400ml,
– twarde jabłko np. Gala,
– łyżeczka koncentratu pomidorowego,
– sól, pieprz i chili
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– pó łyżeczki tymianku,
– olej do smażenia,

Bitki w piwie z duszonymi jabłkami – sposób wykonania:

Pyszne bitki w piwie z duszonymi jabłkami – sprawdzony przepis. Schab kroimy na kotlety i lekko je rozbijamy. Następnie kotlety obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.

Do naczynia wlewamy odpowiednią ilość piwa jabłkowego. Zeskrobujemy smaczki z dna naczynia łopatką i mieszamy z piwem. Całość dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy.

Jabłko kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm i żeby nie zmieniły koloru skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy je na wolnym ogniu przez 5 minut aż będą szkliste. Jabłka doprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem i chili.

Bitki podajemy z położonymi na nich jabłkami jak na zdjęciu.
Smaczne i proste danie obiadowe.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

2 odpowiedzi do “Bitki w piwie z duszonymi jabłkami”

  1. Kasiu Twoje bitki są boskie 🙂 pomysł dodania jabłek super, bardzo apetyczne. dzięki za przepis 🙂

  2. Dziękuje ślicznie 🙂 Mam nadzieję, że smakowały 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *