Bitki w piwie z duszonymi jabłkami - składniki:

- 300g mięsa na 4 kotlety,
- łyżka mąki,
- piwo jabłkowe np Redds 400ml,
- twarde jabłko np. Gala,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz i chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pó łyżeczki tymianku,
- olej do smażenia,

Bitki w piwie z duszonymi jabłkami - sposób wykonania:

Pyszne bitki w piwie z duszonymi jabłkami - sprawdzony przepis. Schab kroimy na kotlety i lekko je rozbijamy. Następnie kotlety obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Do naczynia wlewamy odpowiednią ilość piwa jabłkowego. Zeskrobujemy smaczki z dna naczynia łopatką i mieszamy z piwem. Całość dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Jabłko kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm i żeby nie zmieniły koloru skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojonr jabłka i smażymy je na wolnym ogniu przez 5 minut aż będą szkliste. Jabłka doprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem i chili. Bitki podajemy z położonymi na nich jabłkami jak na zdjęciu.
Smaczne i proste danie obiadowe.

Poleć przepis znajomemu