Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 190 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli – składniki:
– 400 gram schabu bez kości
– 400 ml bulionu mięsnego
– łyżka mąki
– pół łyżeczki ziół prowansalskich
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– do smaku sól i pieprz
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
– 3 czerwone cebule /około 250 gram/
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek
– 50 ml czerwonego wytrawnego wina
– 4 łyżeczki cukru
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/3 łyżeczki tymianku
– 2 ząbki czosnku
– do smaku sól i pieprz
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli – sposób wykonania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę dodając czosnek, całość dusimy do momentu aż cebula będzie miękka. Wówczas wlewamy wino oracz ocet winny i balsamiczny, wsypujemy tymianek i mieszamy.
Wszystko smażymy jeszcze 30 minut, dodając stopniowo cukier i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Schab myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i dusimy około 40 minut aż schab będzie miękki, na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gotowe plastry schabu podajemy polane konfiturą z cebuli.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.