Czas 40 minut Porcji 16 kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką – składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 350 gram rabarbaru
– 2 budynie waniliowe
– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 0,7 L mleka
– 200 gram masła
– 2 żółtko
– jajko
– 1 i 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki cukru wanilinowego
Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką – sposób wykonania:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy jajka i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).
Masło siekamy i dodajemy do ciasta, dodajemy też śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części – 3/4 i 1/4 ciasta. Z mniejszej części formujemy kulkę, zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
Resztą ciasta wylepiamy blaszkę do pieczenia (28×20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem.
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę, kładziemy na spodzie. Posypujemy pozostawionym cukrem.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jeszcze gorący wylewamy na ciasto.
Na budyń tarkujemy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.