Bułeczki pełnoziarniste z patelni

Czas 40 minut Porcji kcal : 300 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i paprykę, następnie wkruszamy drożdże i dodajemy wodę, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia

Bułeczki pełnoziarniste z patelni – składniki:

porcja na ok. 8 szt.

150 g mąki z pełnego ziarna
100 g mąki pszennej
80 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta papryki ostrej
150 g letniej wody
50 g kaszy manny

Bułeczki pełnoziarniste z patelni – sposób wykonania:

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i paprykę, następnie wkruszamy drożdże i dodajemy wodę, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na równe niewielkie kawałki, formujemy z nich bułeczki, które obtaczamy w kaszy. Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny /przykrywamy ściereczką/.

Następnie bułeczki smażymy na rozgrzanej patelni leciutko posmarowanej masłem, z obu stron przez około 8-10 minut.
Na koniec możemy posypać sezamem!
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *