Czas Wykonanie 60 minut Porcji 10 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Charlotte Royal z kremem bawarskim – składniki:
Składniki na roladę:
– 3 jajka
– 70 gram mąki
– 70 gram cukru
– 50 gram dżemu brzoskwiniowego
– 50 gram śliwkowych powideł
Składniki na krem bawarski:
– 125 ml mleka
– 1 duże żółtko
– 30 gram cukru
– opakowanie cukru wanilinowego
– 125 ml śmietany 36 %
– 3 łyżki żelatyny
Charlotte Royal z kremem bawarskim – sposób wykonania:
Rolada : nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Blaszkę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia.
Żółtka miksujemy z cukrem, wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do żółtek, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
W 1 sekundzie ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnie za pomocą łopatki i wstawiamy do piekarnika – pieczemy 10 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i z blaszki, układamy na ściereczce, smarujemy dżemem i powidłami i zwijamy (za pomocą ściereczki) w roladę. Roladę umieszczamy an godzinę w lodówce a po wyjęciu kroimy w plastry.
Sporą salaterkę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy w niej plastry rolady (kilka plastrów zostawiamy).
Krem bawarski: żelatynę zalewamy zimną wodą. Żółtka miksujemy z cukrem aż zbieleją.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy, gdy zawrze wlewamy je do żółtek i energicznie mieszamy. Mleko z żółtkami wlewamy do rondelka i podgrzewamy mieszając aż masa zgęstnieje ( masa nie może się zagotować!!). Do kremu wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy, całość studzimy.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do kremu w momencie gdy zacznie się on ścinać.
Tak przygotowany krem wylewamy do salaterki z plastrami rolady, wyrównujemy powierzchnie i przykrywamy pozostawionymi plastrami.
Całość wstawiamy do lodówki w celu całkowitego zastygnięcia. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.