Chleb na zakwasie

Czas 100 minut Porcji kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Sprawdzony przepis na pyszny chleb na zakwasie. Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki (bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich.

Chleb na zakwasie – składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
po 3/4 szklanki: siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, otrąb pszennych
20 g drożdży
2 szklanki mleka
2 szklanki ciepłej wody
łyżka soli

Chleb na zakwasie – sposób wykonania:

Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki (bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki.

Po tym czasie wszystkie składniki a więc mąki, siemię, słonecznik, sól, otręby, drożdże, mleko i ciepłą wodę łączymy ze sobą , dodajemy zaczyn i mieszamy. Ilościowo około 2 szklanki ciasta odkładamy na zaczyn, trzymamy go w lodówce.

Następnie wyrobione ciasto przekładamy je do naoliwionych keksówek, wierzch wygładzamy wodą i odstawiamy na około 10 godzin. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Dowiedz się dlaczego chleb na zakwasie jest lepszy od chleba na drożdżach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *