Czas 30 minut Porcji 4 kcal : 126 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne ciasteczka bez pieczenia, a do tego bezglutenowe. Swym smakiem zachwycą dzieci i dorosłych. Są zdrowe, naturalne, lepkie, chrupkie i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj koniecznie.
Ciasteczka bez pieczenia – składniki:
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki sezamu
– 10 suszonych daktyli
– 2-3 łyżeczki przegotowanej wody
Do posypania kakao, czekolada lub wiórki kokosowe
Ciasteczka bez pieczenia – sposób wykonania:
Pyszne ciasteczka bez pieczenia, a do tego bezglutenowe. Swym smakiem zachwycą dzieci i dorosłych. Są zdrowe, naturalne, lepkie, chrupkie i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj koniecznie.
Orzechy, pestki słonecznika, sezam i daktyle wsypujemy do miski i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sukcesywnie po łyżce wody i ściągamy ze ścianek rozdrobnione składniki. Gdy masa będzie gęsta i klejąca, palcami formujemy kuleczki wielkości włoskiego orzecha.
Możemy posypać starkowaną czekoladą, kakao lub wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasteczka wkładamy na godzinę do lodówki, aby lekko stwardniały.
Z podanych składników wyjdzie około 12 kuleczek.