Ciasteczka szachownice

Czas Wykonanie 50 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo fajne ciasteczka, polecam! Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek.

Ciasteczka szachownice – składniki:

– 150 gram masła lub margaryny
– 35 gram mąki tortowej
– łyżeczka kakao
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki zimnej wody
– jajko,
– cukier trzcinowy

Dodatkowo do posmarowania ciastek roztopione masło.

Ciasteczka szachownice – sposób wykonania:

Bardzo fajne ciasteczka, polecam! Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Po czym wlewamy wodę, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.

Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Obie części ciasta owijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy w paski – ich grubość wedle naszego uznania.

Paski przeplatamy (na przemian jasne i ciemne) tworząc kratkę. Kolejno szklanką wycinamy okrągłe kształty. Ciastka układamy na blasze, smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem i posypujemy na wierzch cukrem trzcinowym.

Ciasteczka szachownice wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.