Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 150 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny – składniki:
Składniki na ciasto – tortownica 16 cm
– 120 gram mąki
– 1 jajko
– 50 gram cukru
– 50 gram masła
Składniki na masę:
– 3 łyżki budyniu śmietankowego
– 250 ml mleka
– 4 łyżki kaszy manny
– 3 łyżki cukru
– opakowanie cukru wanilinowego
– 125 ml śmietany 18%
– 1 jajko
– 4 brzoskwinie
Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny – sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy a następnie dodajemy do niej jajko, cukier oraz zimne masło, zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki.
Połowę porcji mleka gotujemy z cukrem a do drugiej wsypujemy budyń. Gdy mleko zawrze wlewamy rozmieszany budyń i kaszę mannę, całość gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając aż zgęstnieje. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.
Jajko rozbełtujemy widelcem, dodajemy do śmietany a całość do masy z kaszą manną. Mieszamy, po czym dodajemy brzoskwinie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy.
Dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
1/4 ciasta wylepiamy dno oraz brzegi (2-3 cm do góry )tortownicy.
Na tak przygotowane dno wylewamy masę i lekko wygładzamy.
Resztę ciasta przeznaczamy na wierzch ciasta, możemy je potarkować lub wyciąć paseczki i nimi ułożyć plecionkę na cieście.
Ciasto pieczemy 45-50 minut w temp.175C. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.