Czas 50 minut Porcji 15 kcal : 336 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie gdy się rozmiesza żółtka, mieszamy.
Ciasto brzoskwiniowe z kisielem – składniki:
Składniki na ciasto:
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na wierzch :
4 opakowania kisielu brzoskwiniowego
5 sztuk brzoskwiń z puszki
100 gram wiórek kokosowych
Składniki na poncz do nasączenia ciasta:
50 ml soku z cytryny
szklanka słodkiej herbaty
Ciasto brzoskwiniowe z kisielem – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie gdy się rozmiesza żółtka, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej piany i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Biszkopt przekładamy do nasmarowanej masłem blaszki i pieczemy 3 minut w 180 stopniach C.
Wierzch:
Brzoskwinie osaczamy z syropu i kroimy w kostkę, kisiele gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lecz zmniejszamy ilość wody o połowę. Do ugotowanych kisieli dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę wykładamy na upieczony biszkopt, posypujemy wiórkami kokosowymi zrumienionymi na suchej patelni, całość podpiekamy kolejne 10 minut w 180 stopniach C.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.