Czas 60 minut Porcji 20 kcal : 340 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy.
Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym – składniki:
Ciasto:
3 jajka
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody
Poncz do nasączenia ciasta :
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Masa budyniowa :
2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml soku z cytryny
szklanka cukru
100 g masła
Pianka :
1 galaretka cytrynowa
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier :
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
20 szt herbatników
Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym – sposób wykonania:
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, na końcu dodajemy wodę i dalej delikatnie mieszamy, gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa :
Szklankę wody oraz sok z cytryny i cukier gotujemy. W 0,5 szklance wody mieszamy budynie, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy, do wyczerpania.
Poncz do nasączenia ciasta : wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ponczem polewamy biszkopt.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki.
Pianka cytrynowa : galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na masę budyniową. Na tą warstwę układamy herbatniki.
Lukier :
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Ma powstać gęsta, smarowna konsystencja. Lukrem smarujemy herbatniki.
Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.
Odstawiamy do ” przegryzienia „.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.