Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym

Czas 60 minut Porcji 20 kcal : 340 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy.

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym – składniki:

Ciasto:
3 jajka
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody

Poncz do nasączenia ciasta :
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa :

2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml soku z cytryny
szklanka cukru
100 g masła

Pianka :

1 galaretka cytrynowa
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier :

4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

20 szt herbatników

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym – sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, na końcu dodajemy wodę i dalej delikatnie mieszamy, gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa :

Szklankę wody oraz sok z cytryny i cukier gotujemy. W 0,5 szklance wody mieszamy budynie, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy, do wyczerpania.
Poncz do nasączenia ciasta : wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ponczem polewamy biszkopt.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki.

Pianka cytrynowa : galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na masę budyniową. Na tą warstwę układamy herbatniki.

Lukier :

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Ma powstać gęsta, smarowna konsystencja. Lukrem smarujemy herbatniki.
Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do ” przegryzienia „.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *