Czas 50 minut Porcji 20 kcal : 359 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ciasto czekoladowe z agrestem i waniliową bezą – składniki:
Składniki na ciasto /blacha o wymiarach 20 – 26/
– 2 szklanki mąki
– 2 duże łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 gram masła
– 4 żółtka
– łyżka śmietany 18%
– 400 gram agrestu
Składniki na bezy:
– 4 zimne białka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– laska wanilii
– łyżka skrobi ziemniaczanej
Ciasto czekoladowe z agrestem i waniliową bezą – sposób wykonania:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wstawiamy piekarnik na 180C.
Mąkę łączymy z proszkiem oraz kakao i przesiewamy, dodajemy cukier oraz posiekane zimne masło – siekamy aż powstanie kruszonka.
Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę i ugniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 równe porcje – jedną wylepiamy dno blaszki (wyścielonej papierem do pieczenia), drugą wkładowy do lodówki.
Agrest oczyszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy wanilię (ziarenka) oraz mąkę ziemniaczaną.
Na ciasto kładziemy agrest, całość zalewamy pianą z białek. Na wierzch kruszmy lub tarkujemy ciasto z lodówki.
Pieczemy 45 minut.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.