Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 380 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym – składniki:
Składniki na ciasto:
– 90 gram mąki pszennej
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 gram cukru
– 50 gram mlecznej czekolady
– 80 gram masła
– 40 gram kakao
składniki na krem:
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 100 gram masła
– pół litra mleka
– 4 łyżki cukru
– opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
– 100 gram truskawek
– łyżka dżemu truskawkowego
Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym – sposób wykonania:
KREM: 3/4 szklanki mleka odlewamy a pozostałe gotujemy z cukrem.
Do zimnego mleka dodajemy budyń oraz mąkę, mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń rozrobiony z mąką, mieszamy energicznie a następnie studzimy.
Masło ucieramy na puch, wrzucamy po łyżce budyniu wciąż ucierając, do wyczerpania.
CIASTO:
Do garnka wrzucamy masło oraz cukier i kakao.
Gotujemy na wolnym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Do masy wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy po czym wylewamy na tortownicę 12 cm średnicy, wyścieloną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35min/190C.
Po wystudzeniu ciasto przekrajamy na 2 blaty, dolny smarujemy kremem, przykrywamy górnym.
Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.