Czas 45 minut Porcji 4 kcal : 366 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł
Ciasto Delicje – składniki:
ciasto:
3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/4 szkl. suchego maku (nie mielony), 9n białek, 15 dag wiórek kokosowych.
krem:
3/4 l mleka, 1 margaryna, 2 budynie waniliowe, 2 galaretki cytrynowe, 1 puszka ananasa, 5 żółtek.
dodatkowo :
2 paczki delicji, 2 galaretki (smak taki sam jaj smak delicji)
Ciasto Delicje – sposób wykonania:
ciasto:
Białka ubić na sztywno dodać cukier potem mak i kokos. Na końcu proszek do pieczenia. Wlać na blachę piec ok 30-40 min. w temperaturze około 180 stopni C.
krem:
Ugotować budyń. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wody.Margarynę utrzeć do białości następnie dodawać po 1 żółtku i ucierać. Dodać zimny budyń. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową. 3/4 kremu przełożyć na wystudzone ciasto. Następnie układamy pokrojony w kawałki ananas i przykrywamy resztą kremu. Na górze układamy delicje stroną czekoladową do góry. Zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.