Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Czas Wykonanie 35 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Prosty przepis na zwykłą drożdżówkę, smakuje wyborni z ciepłym mlekiem.
W każdym cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Robimy go z drożdży i 1/4 szklanki ciepłego mleka

Ciasto drożdżowe z rodzynkami – składniki:

300 g mąki
200 g masła
5 jajek
5 dag drożdży
9 łyżek cukru
szklanka mleka (200 ml)
garść rodzynek
szczypta soli
bułka do formy

Ciasto drożdżowe z rodzynkami – sposób wykonania:

Prosty przepis na zwykłą drożdżówkę, smakuje wyborni z ciepłym mlekiem.
W każdym cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Robimy go z drożdży i 1/4 szklanki ciepłego (lecz nie gorącego ponieważ wysoka temperatura zabija drożdże) mleka. Do rozczynu można też dodać łyżkę mąki. Gdy te składniki wymieszamy, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
Masłu ucieramy na puch, dodajemy kolejno jajka, wciąż ucierając, następnie dodajemy stopniowo cukier, ucieramy. Do masy dodajemy też pozostałą ilość mleka i mąki, rodzynki a na koniec rozczyn (rozczyn musi „ruszyć” a więc na powierzchni musi zrobić się kożuch). Wyrabiamy ciasto, ciasto przenosimy do wysmarowanej masłem formy i odkładamy w ciepłe miejsce, gdy wyrośnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *