Ciasto Karpatka

Czas 55 minut Porcji 12 kcal : 110 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Ciasto Karpatka – składniki :

ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli

krem :
kostka masła
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej

Ciasto : do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, gdy zawrze wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Gdy dobrze się wymiesza odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy jajka i mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części, każda pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy.

Krem: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, natomiast w pozostałej ilości mleka (pół szklanki) mieszamy obie maki. Gdy mleko zawrze wlewamy mąki i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Studzimy.

Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo przestudzoną masę wciąż mieszając.
Gotowy krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.

9 odpowiedzi na “Ciasto Karpatka”

  1. Witam. Naprawdę pani Ewo jestem pani wielkom fanką … ponieważ pani podaje przepisy porządne a zarazem przepyszne!!! Robiłam to ciasto … zaraz .. niech ja sobie przypomnę …:/Aaa..Sernik na zimno na jogurcie.. no poprostu pyszności … Pozdrawiam .

  2. trzeba wspomniec jak blaszki maja byc wysmarowane!!!!!!!!!
    ja margaryna smaruje i posypuje maka, jesli ktos zapomni o mace, to katastrofa, ciasto sie przyklei do blachy!

  3. Oczywistą oczywistością jest przed pieczeniem ciasta wysmarowanie blachy tłuszczem i posypanie np bułką tartą

  4. Nic dodać nic ująć do powyższych komentarzy. Po prostu pycha.

  5. Nie do konca oczywista poniewaz ja sie ucze i wszystkie szczegoly sa wazne, dzieki za rade 🙂

  6. Mieszkam we Wloszech, przepisy sa wspaniale , czesto pieke je w naszej ciastkarni, dziekuje

  7. Bardzo długo szukałam przepisu, który oddałby smak karpatki jaką pamiętam z dzieciństwa. To jest właśnie ten w/w przepis. Dziękuje. Naprawdę gorąco polecam. Rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *