Czas 55 minut Porcji 12 kcal : 110 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Ciasto Karpatka – składniki :
ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli
krem :
kostka masła
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
Ciasto : do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, gdy zawrze wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Gdy dobrze się wymiesza odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy jajka i mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części, każda pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy.
Krem: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, natomiast w pozostałej ilości mleka (pół szklanki) mieszamy obie maki. Gdy mleko zawrze wlewamy mąki i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Studzimy.
Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo przestudzoną masę wciąż mieszając.
Gotowy krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
Witam. Naprawdę pani Ewo jestem pani wielkom fanką … ponieważ pani podaje przepisy porządne a zarazem przepyszne!!! Robiłam to ciasto … zaraz .. niech ja sobie przypomnę …:/Aaa..Sernik na zimno na jogurcie.. no poprostu pyszności … Pozdrawiam .
trzeba wspomniec jak blaszki maja byc wysmarowane!!!!!!!!!
ja margaryna smaruje i posypuje maka, jesli ktos zapomni o mace, to katastrofa, ciasto sie przyklei do blachy!
Oczywistą oczywistością jest przed pieczeniem ciasta wysmarowanie blachy tłuszczem i posypanie np bułką tartą
Nic dodać nic ująć do powyższych komentarzy. Po prostu pycha.
Nie do konca oczywista poniewaz ja sie ucze i wszystkie szczegoly sa wazne, dzieki za rade 🙂
Mieszkam we Wloszech, przepisy sa wspaniale , czesto pieke je w naszej ciastkarni, dziekuje
Bardzo długo szukałam przepisu, który oddałby smak karpatki jaką pamiętam z dzieciństwa. To jest właśnie ten w/w przepis. Dziękuje. Naprawdę gorąco polecam. Rewelacja!
A na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis na karpatkę?
Pozdrawiam Kasia.
Duża, prostokątną blaszka o wymiarach ok. 22 x 35 cm.