Ciasto marchewkowe

Czas Wykonanie 35 minut Porcji 10 kcal : 268 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Bardzo smaczne i stosunkowo mało kaloryczne – bo bez tłuszczu – ciasto marchewkowe. Sprawdzony domowy przepis.

Ciasto marchewkowe – składniki:

300 g marchewki
200 g mielonych migdałów
100 g mielonych orzechów
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
50 ml alkoholu2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szklanka cukru
duża szczypta cynamonu

dekoracja:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Ciasto marchewkowe – sposób wykonania:

Bardzo smaczne i stosunkowo mało kaloryczne – bo bez tłuszczu – ciasto marchewkowe.
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz marchewkę, wlewamy alkohol oraz wsypujemy zmielone migdały oraz orzechy, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi choć dekoracja ciasta jest oczywiście dowolna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *