Czas Wykonanie 35 minut Porcji 1 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Oto przepis idealny Ciasto na pizze takie, jakie lubię najbardziej – dość cienkie, miękkie z chrupiącymi brzegami.
Ciasto na pizze – składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej plus 2 łyżki
3/4 szklanki letniej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1/4 kostki świeżych drożdży a więc około 2,5 dag
duża szczypta soli
Ciasto na pizze – sposób wykonania:
Oto przepis idealny Ciasto na pizze takie, jakie lubię najbardziej – dość cienkie, miękkie z chrupiącymi brzegami.
Wykonanie ciasta nie jest trudne, choć kiedyś bałam się jak ognia ciasta drożdżowego to właśnie przy robieniu domowej pizzy jest okazja przekonać się do tego, że wcale nie jest ono trudne.
Najważniejsze by woda była letnia – a więc ani gorąca ani zimna, gdyż drożdże tego nie lubią a to one odpowiadają za strukturę ciasta.
Robienie ciasta zaczynamy od robienia rozczynu. W tym celu do kubka wykruszamy drożdże posypujemy je cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i troszkę wody z podanej ogólnej ilości do ciasta. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciepłym miejscem w domu jest przeważnie kuchnia (tam się gotuje), zima może to być kaloryfer, jednak kubka nie stawiam bezpośrednio na nim a na np. złożonej ściereczce. Temperatura dla drożdży musi być optymalna, mają się czuć dobrze i rozmnażać.
Gdy rozczyn ruszy – objawia się to tym, że na naszej zawiesinie robi się gęsty kożuch, który w dodatku gdy się przypatrzymy ma małe, pękające bąbelki- jest gotowy do użycia.
Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, wlewamy pozostałą wodę oraz olej, sól i rozczyn, mieszamy wyrabiając ciasto – mąki nie chowamy, mamy ją wciąż pod ręką.
W momencie gdy ciasto nie daje się wyrobić bo jest zbyt kleiste dodajemy mąki, natomiast gdy jest zbyt twarde należy dodać wody. Te dwa składniki zawsze musimy mieć pod ręką gdyż ilość ich jest różna, gdyż zależy od rodzaju mąki i jej parametrów.
Jeśli ciasto jest mięciutkie, sprężyste i łatwo odchodzi od dna miski, oznacza to, że jest idealne. Należy je ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę, używam dużej blachy (będącej zwykle na wyposażeniu piekarnika dlatego tez od razu na niej wałkuję ciasto), należy jednak pamiętać, ze każda blachę należy najpierw posmarować olejem, by ciasto nie przywierało. Ciasto smaruję sosem pomidorowym, zapiekam 8 minut w 180 stopniach C, następnie kładę ulubione dodatki i piekę jeszcze około 15-20 minut aż ser się ładnie rozpuści.
Witam. Co zrobić by ciasto się nie kurczyło podczas wałkowania. Pozdrawiam
Należy skorzystać ze sprawdzonego przepisu np z tego któy komentujemy.
Bardzo polecam ten przepis, ciasto wyśmienite i bardzo proste.
Michasia
Ja bym dorzucił do tego przepisu łyżkę cukru ciasto przy pieczeniu łapie lepszy kolor, wypróbowane bo podobny przepis stosuje na co dzień w pracy. Pozdro
Ja do ciasta dodaję,cały kminek i szczyptę jarzynki lub ziarenek smaku.
pizzerman.
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SUPERRRRRRRRRRRRRRR