Czas 40 minut Porcji 20 kcal : 280 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Ciasto piankowe z soczystym kiwi – składniki:
Składniki na biszkopt:
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 5 jajek
– łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
– 100 gram masła
– 2 opakowania kisieli cytrynowych
– opakowanie galaretki agrestowej
Składniki na piankę:
– 100 gram śmietany 36%
– 2 opakowania galaretki agrestowej
Dodatkowo 8 sztuk kiwi.
Ciasto piankowe z soczystym kiwi – sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C /duża blaszka/.
Masa:
Kisiele gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody.
Do jeszcze gorącego gotowego kisielu wsypujemy agrestową galaretkę i całość po wymieszaniu studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu wciąż ucierając do wyczerpania.
Pianka:
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, wlewamy przestudzone lecz płynne galaretki. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Jedną z nich smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Na biszkopt wylewamy piankę agrestową z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.