Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 250 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł. Pyszne i dietetyczne ciasto rabarbarowe z kruszonką. Idealny deser dla osób na diecie. Z podanych składników wyjdzie przepyszne 10 porcji ciasta.

Składniki na 10 porcji ciasta:
100 g mąki kokosowej
80 g mąki owsianej
200 g płatków owsianych
250 ml mleka koksowego lub wody

2 łyżki czyli około 80 g miodu
1 duży banan
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie rabarbarowe
300 g rabarbaru
5 łyżek chia lub siemię lniane
2,5 łyżki czyli około 100 g miodu
pół szklanki soku jabłkowego
łyżka soku z cytryny

Przepis na blachę do pieczenia o wymiarach 22 cm x 22 cm

Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy do nie dużego garnka. Dodajemy chia lub siemię lniane, sok jabłkowy. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż rabarbar zmięknie. Zdejmujemy z ognia dodajemy miodu chwilę mieszając.

Podane składniki na ciasto umieszczamy w misce, mieszamy i zagniatamy.
Oddzielamy 1/4 porcji ciasta i zostawiamy na kruszonkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy pozostałe 3/4 ciasta. Rozprowadzamy ciasto równomiernie za pomocą dłoni na blaszce.

Na wierzch ciasta rozsmarowujemy nadzienie rabarbarowe. Pozostawioną część ciasta rozkruszamy na nadzieniu rabarbarowym.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowaną blachę z ciastem rabarbarowym i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *