Czas 70 minut Porcji 20 kcal : 370 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Ciasto Rafaello – składniki:
Biszkopt:
6jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
1 łyż. proszku do pieczenia,
1 łyż. octu.
Konfitura z róży,
0,5 l. śmietany 36%
2 białe czekolady
3 śmietan fix,
200 gram wiórek kokosowych
Ciasto Rafaello – sposób wykonania:
Wykonanie biszkoptu: ubijamy z białek piane i łączymy ją z cukrem, osobno żółtka łączymy z octem i wymieszane dodajemy do piany i delikatnie mieszamy, potem łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w 180 stopni na papierze.
Śmietanę zagotowujemy po zdjęciu z kuchenki dodajemy czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Gdy ostygnie dajemy śmietan fix i miksujemy. Wykonaną masę łączymy z wiórkami.
Ostygnięty biszkopt przekrajamy i smarujemy konfiturami z róży i nakładamy drugą część biszkoptu.Potem kroimy przełożony biszkopt na dowolne kostki i tak moczymy w wykonanej masie. Układamy na tacy i odstawiamy do zimnego aby masa zastygła na cieście.
Smacznego.
200dag wiórek kokosowych to 2000 g czyli 2 kg, mały błąd chyba. Przypuszczam że ma byc 20dag. Właśnie zamierzam Sie zabrać za coś kokosowego. Fajne przepisy. Pozdrawiam
Tak ma być 200 gram wiórek. Dzięki za znalezienie błędu. Pozdrawiam 🙂 Ewa.