Czas Wykonanie 30 minut Porcji 4 kcal : 130 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł.
Posiekać mąkę z masłem, dodać jajka utarte z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto wiśniowy sen – składniki:
50 dag mąki pszennej tortowej
20 dag cukru
20 dag masła
2 op. cukru waniliowego
2 jajka
KREM:
2 op. budyniu śmietankowego
2 słoiki(po 0,5L)kompotu z wiśni bez pestek
Ciasto wiśniowy sen – sposób wykonania:
Posiekać mąkę z masłem, dodać jajka utarte z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.
Kompot przecedzić (wiśnie odłożyć) przygotować na jego bazie budyń – odmierzając ilość kompotu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ciepłego budyniu włożyć wiśnie wymieszać.
Tortownice wyłożyć ciastem uformować brzegi o wysokości 3 centymetrów . Wlać na ciasto ostudzony budyń z wiśniami. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp: 200 st., potem zmniejszyć temperaturę do 180st i piec około 20 minut przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.