Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 360 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Ciasto z masą jabłkowo budyniową. Ciasto ciemne: jajka zmiksować z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz kakao.
Ciasto z masą jabłkowo – budyniową – składniki:
ciasto ciemne:
8 jajek
1 niepełna szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 op. galaretki agrestowej
1 łyżka masła
masa budyniowa:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
pergamin
Ciasto z masą jabłkowo – budyniową – sposób wykonania:
Ciasto ciemne:
jajka zmiksować z cukrem do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem oraz kakao.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy około 28 cm.
Piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka smażyć na maśle, wsypać galaretki, wymieszać, chwilę smażyć.
Masa budyniowa:
W pół szklanki mleka rozpuścić mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mleko z mąką i żółtkami wlać na wrzące mleko, ugotować budyń.
Ciasto z masą jabłkową i budyniową:
Na ostudzone ciasto w blasze wyłożyć zimną masę jabłkową, następnie masę budyniową. Dowolnie udekorować.