Ciasto z rabarbarem

Czas 70 minut Porcji 15 kcal : 195 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Ciasto z rabarbarem – składniki:

Składniki na ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 2/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 100 gram masła
– 30 gram świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę:
– 50 gram cukru
– 50 gram mąki ziemniaczanej
– 50 gram mąki pszennej
– 80 gram masła

Dodatkowo :
– 3 łyżki cukru pudru
– 400 gram rabarbaru

Ciasto z rabarbarem – sposób wykonania:

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i cukier, gotujemy na wolnym ogniu, do czasu kiedy składniki połączą się ze sobą. Masę studzimy a następnie miksujemy z jajkami (niskie obroty).

Wkruszamy drożdże i mieszamy mikserem około 2 minuty.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny – miskę przykrywamy ściereczka (zaczyn będzie miał an wierzchu pianę).

Po tym czasie do zaczynu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce.

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy nim ciasto.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach do połączenia, posypujemy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto pieczemy 20 minut w termoobiegu a kolejne 40 minut bez termoobiegu.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.