Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 326 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Cytrynowy całusek – składniki:
2 paczki okrągłych biszkoptów
– 100 gram powideł śliwkowych lub marmolady
– 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
– 2 łyżki cukru
– 4 sztuki galaretki cytrynowej
– 200 gram masła
– pół litra mleka
Cytrynowy całusek – sposób wykonania:
Blachę (30×25 ) smarujemy cienką warstwą masła.
Okrągłe biszkopty sklejamy po 2 smarując dżemem a następnie układamy je blaszce wysmarowanej masłem, w równych odstępach.
Galaretki wsypujemy do 1,5 szklanki wrzątku,dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Po 15 minutach podobnie robimy z pozostałymi galaretkami, z tym że rozpuszczamy je w innym naczyniu.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do mleka 2 łyżki cukru. Po ugotowaniu studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy do wyczerpania wówczas wlewamy dwie pierwsze tężejące galaretki i dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na biszkopty uważając by ich nie przemieścić co popsuje efekt wizualny.
Ciasto wstawiamy do lodówki gdy lekko stężeje wylewamy na nie 2 pozostałe galaretki. Studzimy.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.