Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką

Czas 60 minut Porcji 12 kcal : 346 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką – składniki:

Składniki na jasny biszkopt:
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jajka
– 6 łyżek cukru

Składniki na ciemny biszkopt:
– półtorej szklanki mąki pszennej
– półtorej szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– 6 jajek
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
– 2 budynie waniliowe z cukrem
– 1/2 litra mleka
– 200 gram masła
– 3 łyżki cukru

Dodatkowe składniki:
– 1 biała polewa czekoladowa
– 1 ciemna polewa czekoladowa
– 1 galaretka truskawkowa

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką – sposób wykonania:

BISZKOPT JASNY :
Białka oddzielamy i ubijamy z nich sztywną pianę, dodajemy cukier – ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Wlewamy na blachę ( 20x28cm).
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ciasto studzimy a następnie wycinamy z niego kółka za pomocą literatki.

BISZKOPT CIEMNY :
Białka oddzielamy i ubijamy z nich sztywną pianę, dodajemy cukier – ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy i dodajemy do masy, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Wlewamy na blachę ( 20x28cm).
Pieczemy 30 minut w 170 stopniach C. Studzimy i przecinamy na pół – tak by otrzymać 2 blaty.

KREM:
Budynie gotujemy w 0,5 litra mleka z cukrem. Po ugotowaniu studzimy i ucieramy z masłem.
Galaretkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – odstawiamy do stężenia.

CAŁOŚĆ:
Kładziemy ciemny biszkopt i smarujemy go masą budyniową (zużywamy 3/4 ilości masy), na to kładziemy biszkopt z wyciętymi kółkami. Wycięte kółka zalewamy tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie kładziemy resztę masy budyniowej i przykrywamy ciemnym biszkoptem, na nie kładziemy wycięte kółka z jasnego biszkoptu.
Całość obficie polewamy czekoladą. Schładzamy w lodówce.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.