Czas 40 minut Porcji 20 kcal : 365 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Delikatne ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym – składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 jajka
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki masła
600 g serki homogenizowane np. Danio
pół szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
Delikatne ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym – sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę łączymy z proszkiem a następnie siekamy z masłem, dodajemy cukier i jajka, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy i przenosimy do blaszki prostokątnej wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeszcze gorące wylewamy na ciasto.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem, białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Do masła dodajemy żółtka i serki homogenizowane oraz budyń a na samym końcu pianę z białek. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę serową wykładamy na budyń, pieczemy 40 minut w 160 stopniach C.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.
Białka z ilu jajek?
W składnikach masy serowej jest podane 3 jajka. Więc ubijamy 3 białka. Pozdrawiam Ewa.
ile wazy ta szklanka
Szklanka to pojemność 250 ml.