Czas Wykonanie 25 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Deser Pianka – składniki:
pół litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru
galaretka wiśniowa
2 serki homogenizowane po 125 g
wiśnie świeże lub z kompotu
Deser Pianka – sposób wykonania:
Szybki i smaczny deser który na myśl przywodzi ptasie mleczko.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody (wrzątku) mieszamy aż dobrze się rozpuści i schładzamy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, chwilkę ubijamy. Wrzucamy serki homogenizowane i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy wolnym strumieniem przestudzoną lecz jeszcze płynną galaretkę, mieszamy.
Na dno pucharków układamy wiśnie, na to nakładamy piankę, schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dowolnie przyozdobić np. wiśniami i małymi bezikami.